Middagstips: Fetaostpaj

Gjorde för en någon vecka sedan en urgod matpaj med fetaost, tomater och oliver. Något att göra till kvällen kanske?

Pajdeg

- 200 gram vetemjöl
- 125 gram smör
- 2 msk vatten

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader. Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

Fylling

- 3 ägg
- 2,5 dl mjölk eller grädde
- 200 gram fetaost
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl svarta oliver, gärna Kalamata-oliver
- 2 tomater
- 1 tsk rosmarin
- svartpeppar

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.
Vispa samman ägg, mjölk/grädde. Finhacka eller mixa hälften av osten och blanda i stanningen. Finhacka lök och pressa vitlöken, blanda i. Slå stanningen i pajskalet, skär resten av fetaosten och tomaterna i bitar och fördela ovanpå stanningen. Strö över rosmarin och krydda med grovmalen svartpeppar. Kärna ur oliverna och lägg ut dem jämnt över ytan.
Grädda i cirka 180 grader i 40-45 minuter. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.


(Receptet kommer från Pajrecept.nu)

Dags att laga mat för mig nu med friidrotts-EM i bakgrunden. Det blir dock inte paj utan sill och potatis. Mmm.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress/Hemsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0